ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Βρίσκεστε στη Ζάκυνθο, την οποία κατά καιρούς, αποκάλεσαν "άνθος της ανατολής", "λατρεμένη πατρίδα"," πλωτό κήπο", "μαγευτικό νησί", "υληέσσα "(δασώδης), "νεμορόζα"(αλσώδης)!

Ξεκινήστε τώρα, να ανακαλύψετε τη γοητευτική πόλη της Ζακύνθου, την πρωτεύουσα, τις καθαρές, γαλήνιες, ρηχές, αμμουδερές παραλίες, τους μυρωδάτους κάμπους, τα δασωμένα βουνά, τα παλιά μοναστήρια, τις κομψές εκκλησίες και τη ζεστασιά των κατοίκων της. Λουσμένη αιώνια στον ήλιο, η Ζάκυνθος είναι μια καταπράσινη αγκαλιά, που ποτέ δε θα χορτάσετε και γι’ αυτό θα επιστρέψετε πολλές φορές κοντά της!

 

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

κεντρικό λιμάνι ζάκυνθος

Ο πρώτος παραλιακός οικισμός εκτός των τειχών του Κάστρου, άρχισε να χτίζεται στις αρχές του 16ου αιώνα και ονομάστηκε " Borgo della marina". Το 1525 υπήρχαν 1051 σπίτια και 4620 κάτοικοι ενώ, μέσα στο Φρούριο 245 σπίτια και 1216 κάτοικοι.

Εμπρός της, ανοίγεται το Ιόνιο Πέλαγος και το πίσω μέρος της καλύπτεται από τον καταπράσινο λόφο της Μπόχαλης και του Κάστρου και από παντού αποπνέει έναν αέρα παλιάς αρχοντιάς!

Νεοκλασικά κτίρια, ιστορικές πλατείες, στοές με εντυπωσιακές καμάρες, μπαλκόνια με παραδοσιακές σιδεριές, εκκλησίες με μεγαλόπρεπα καμπαναριά, γραφικά καντούνια (δρομάκια), μνημεία και ανδριάντες, σας περιμένουν να τα περιηγηθείτε. Επισκεφθείτε την πρωί ή βράδυ, είναι το ίδιο γοητευτική!

Ξετυλίξτε το νήμα της περιήγησης σας από τη Πλατεία Σολωμού. Είναι η μεγαλύτερη της πόλης. Περιστοιχίζεται από δενδροστοιχίες και εντυπωσιακά κτίρια με τοξωτά παράθυρα, κίονες και καμάρες. Σε αυτά, στεγάζονται το Δημαρχείο, η Εθνική Τράπεζα, το Μεταβυζαντινό μουσείο, η Δημόσια Βιβλιοθήκη (στο ισόγειο της οποίας στεγάζεται η μπάντα του Δήμου Ζακυνθίων, που ήταν η πρώτη μπάντα πνευστών στο Ιόνιο, ιδρυθείσα το 1816), και διάφορες διοικητικές υπηρεσίες. Εδώ θα δείτε την προτομή του Ζακυνθινού-Ιταλού ποιητή Ούγκο Φώσκολο και του ανδριάντα του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε το Μεταβυζαντινό Μουσείο για να θαυμάσετε την πλούσια συλλογή από φορητές εικόνες της Επτανησιακής Σχολής Αγιογραφίας από τα Βυζαντινά χρόνια μέχρι το 19ο αιώνα, τέμπλα από εκκλησίες του νησιού που μεταφέρθηκαν εδώ λόγω των σεισμών, κι ακόμη, γλυπτά και αγάλματα Ελληνιστικής και Βυζαντινής εποχής.

Επισκεφτείτε επίσης στην άκρη της πλατείας, την παλιά εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Μώλου του 17ου αιώνα, σε αναγεννησιακό ρυθμό με βυζαντινό καμπαναριό. Είναι το μοναδικό βενετσιάνικο κτίριο που σώθηκε από τη φωτιά που εκδηλώθηκε μετά το σεισμό του 1953!

Από την πλατεία Σολωμού περπατήστε στο πεζόδρομο δυτικά και δείτε μετά από 150 μ. την πλατεία Αγίου Μάρκου.

Αυτή η ιστορική πλατεία είναι συνδεδεμένη με τους αγώνες για την ανεξαρτησία του τόπου. Στις 30 Ιουλίου 1797 ο λαός, παραληρώντας από ενθουσιασμό για την κατάλυση της ενετοκρατίας, συγκεντρώθηκε στη μικρή πλατεία και έκαψε το "Libro d’ oro" (τη Χρυσή Βίβλο), και τα εμβλήματα των ευγενών, που ήταν ευνοούμενοι και όργανα των Ενετών. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε την Καθολική εκκλησία του Αγίου Μάρκου και το Μουσείο Σολωμού, Κάλβου και Επιφανών Ζακυνθίων με κειμήλια του εθνικού μας ποιητή και άλλων Ζακυνθίων.

Περπατώντας στο μικρό πεζόδρομο δίπλα στο "café Casino" θα συναντήσετε την οδό Μητροπόλεως και την επιβλητική Μητρόπολη της Ζακύνθου, αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο.

Πολύ κοντά, δυο στενά πιο κάτω στην οδό Λουκά Καρρέρ (αριστερά, κατεβαίνοντας προς τη θάλασσα), επισκεφθείτε την εκκλησία της Κυρίας των Αγγέλων, βενετοκρητικής τεχνοτροπίας του 1677.

Από τη νοτιοδυτική πλευρά της πλατείας Αγίου Μάρκου, ξεκινάει η λεγόμενη Πλατία Ρούγα (η Αγορά). Στην αρχή της λέγεται οδός 21ης Μαΐου και στη συνέχεια, οδός Αλεξάνδρου Ρώμα και είναι ο εμπορικότερος δρόμος της πόλης, με τις γραφικές στοές.

Περιπλανηθείτε αγοράζοντας ζακυνθινά αναμνηστικά προϊόντα, ή οτιδήποτε άλλο. Χαλαρώστε ίσως σε κάποιο καφέ μπαρ.

 

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ...

Περίπατος 1ος (Απόσταση 1χμ)


εκκλησία μαρίας παρθένου πικριδιώτισσας ζάκυνθος

Αν έχετε δυνάμεις κατευθυνθείτε στην οδό Νικολάου Κολυβά πίσω από το Νομαρχιακό μέγαρο. Πάρετε την οδό Αργασάρη και συνεχίστε ευθεία στην οδό Πικριδιωτίσης. Ανηφορίστε στους πρόποδες του λόφου, προς την εκκλησία της Παναγίας της Πικριδιώτισας, για να απολαύσετε έναν περίπατο με εξαιρετική θέα, πάνω από τη πόλη. Αν σας ευχαριστεί συνεχίστε να ανηφορίζετε αφού αφήσετε την εκκλησία, μέσα στο πευκοδάσος και το δρομάκι θα σας οδηγήσει στο Βενετσιάνικο Κάστρο και στο προάστιο της Μπόχαλης.

Περίπατος 2ος (Απόσταση 1 Χμ)


zakynthos harbour

Δοκιμάστε να κάνετε έναν περίπατο περπατώντας πάνω στο πλακόστρωτο πεζοδρόμιο στην παραλία του λιμανιού της πόλης, ξεκινώντας από τη πλατεία Σολωμού και καταλήγοντας στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, ή αντίστροφα. Είναι σύντομος και απολαυστικός. Στο αριστερό ή το δεξί σας χέρι, ανάλογα με τη κατεύθυνση σας, αποκτάτε άποψη για το πως είναι χτισμένη η πόλη στους πρόποδες του λόφου.

Περίπατος 3ος (Απόσταση 2χμ)


kryoneri zakynthos

Ξεκινώντας πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Μώλου στην Πλατεία Σολωμού, έχοντας στο δεξί σας χέρι τη θάλασσα, περπατήστε προς βορά στο πλακόστρωτο πεζοδρόμιο. Μπορείτε να κάνετε έναν όμορφο περίπατο μέχρι το ακρωτήριο του Κρυονερίου (περίπου 2 χλμ.). Εκεί σταματήστε στο μικρό πλάτωμα και ξεκουραστείτε αγναντεύοντας το Ιόνιο Πέλαγος και θαυμάζοντας το εκκλησάκι της Παναγίας Κρυονερίτισσας του 18ου αιώνα. Πρόκειται για μια άκρως ειδυλλιακή τοποθεσία!

 

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

εκκλησία αγίου διονυσίου ζάκυνθος

Η εκκλησία της Μονής του Αγίου Διονυσίου είναι το σύμβολο της Ζακύνθου και δεσπόζει στο νότιο άκρο του λιμανιού. Είναι ένα από τα τρία κτίρια της πόλης που δε γκρέμισε ο σεισμός του 1953. Κτίστηκε το 1925 σε ρυθμό βασιλικής με επιβλητικό καμπαναριό. Μπείτε στην εκκλησία και θαυμάστε τις υπέροχες τοιχογραφίες. Προσκυνήστε αν θέλετε το λείψανο του προστάτη του νησιού Αγίου Διονυσίου (1547-1622) που φυλάσσεται σε ασημένια λάρνακα.

Στα βορειοδυτικά της εκκλησίας του Αγίου Διονυσίου, σε απόσταση περίπου 150 μ. στη συμβολή των οδών Δοξαράδων και Λισγαρά, βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης του 1633. Πριν γκρεμιστεί από το σεισμό του 1953, ήταν μια από τις ωραιότερες της Ελλάδας. Ξαναχτίστηκε διατηρώντας την εξωτερική της μορφή.

 

ΤΟ ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΤΗΣ ΜΠΟΧΑΛΗΣ

μπόχαλη ζάκυνθος

Ελάχιστα λεπτά από το κέντρο της πόλης και ακολουθώντας μια ευχάριστη διαδρομή ανάμεσα σε καταπράσινους ευωδιαστούς κήπους, θα βρεθείτε στο γραφικό, λουλουδιασμένο προάστιο της Μπόχαλης, το οποίο είναι σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του κατάφυτου υψώματος. Υποκλιθείτε στην απαράμιλλη θέα που έχετε προς την πόλη και τη θάλασσα που μάλλον θα μείνει αξέχαστη σε όλη σας τη ζωή! Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε και το εκκλησάκι της Παναγίας της Χρυσοπηγής με την εικόνα της Παναγίας.

 

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ - ΟΛΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

κάστρο μπόχαλη ζάκυνθος

Αν στρέψετε τη ματιά σας πάνω από την πόλη, θα δείτε τον κατάφυτο λόφο του Κάστρου, ο οποίος οικήθηκε κατά το 13ο και 14ο αιώνα π. χ. Οχυρώθηκε ήδη από τα μέσα του 5ου αιώνα π. χ. Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για την ύπαρξη οχυρού με το όνομα "Κάστρο", χρονολογείται στο 15ο αιώνα.

Κατά τη περίοδο της ενετοκρατίας, εδώ υπήρχε μεσαιωνική πόλη, με στενούς, ακανόνιστους και δαιδαλώδεις δρόμους. Το 1546 απογράφηκαν 252 σπίτια και 1702 κάτοικοι. Επίσης υπήρχαν: Διοικητήριο, φυλακές, πυριτιδαποθήκη, 32 πολυβόλα, στρατώνες, γηροκομείο, νοσοκομείο, βιβλιοθήκη, αρχειοφυλακείο, 12 ορθόδοξες και 5 καθολικές εκκλησίες, θέατρο, ανεγερθέν το 1750 με 300 θέσεις, σύστημα ύδρευσης, δεξαμενές, στέρνες και πηγάδια.

Τα σημερινά τείχη, κατασκευάστηκαν το 1646, αφού προηγήθηκαν δεκάδες ανακατασκευές και αναστηλώσεις. Είχε τη φήμη του "άπαρτου", από τους Τούρκους κάστρου! Εισέλθετε και περιηγηθείτε το. Περνώντας τις πύλες του, θα νιώσετε μια μυστηριώδη γοητεία που θα ξυπνήσει στη μνήμη σας μακρινές εποχές μαχών, πορθητών, ηρώων, πριγκήπων και πειρατών!

"Είναι το οχυρό σημείο που δεν θα θέλαμε να παραδώσουμε, το στερνό καταφύγιο της συνείδησης, της αξιοπρέπειας και της ανδρείας!" Το πευκοδάσος που φυτεύτηκε το 1939 και καλύπτει όλη την επιφάνεια του, είναι το ιδανικό μέρος για περίπατο. Η θέα είναι μοναδική προς όλα τα σημεία του νησιού.

 

Ο ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΝΗ

λόφος στράνη ζάκυνθος

Μια ιδιαίτερη, ιστορική τοποθεσία, που θα μπορούσε να χωρέσει τις καρδιές εκατομμυρίων Ελλήνων, πολλών γενεών, κάθε φορά που τραγουδάμε τον εθνικό μας ύμνο. Γιατί εδώ ίσως είναι η πατρίδα όλων των Ελλήνων! Εδώ ο Διονύσιος Σολωμός (1798-1857) το Μάιο του 1823, κάτω από τη σκιά των δέντρων, ακούγοντας τα κανόνια από το Μεσολόγγι, έγραψε τον εθνικό μας ύμνο.

Ένα πλακόστρωτο καλντερίμι που ξεκινάει από τον κεντρικό δρόμο που μας οδηγεί στη Μπόχαλη, καταλήγει σε ένα μικρό πλάτωμα, όπου υπάρχει η προτομή του ποιητή. Μαζί με την ιστορική αναδρομή θα απολαύσετε την ησυχία και μια εξαιρετική πανοραμική θέα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΑΞΙ

ZANTE TAXI ΠΙΑΤΣΕΣ

ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΑΣ;

ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΑΞΙ ΤΩΡΑ

Επιτυχής

Λάθος

Επιβεβαίωση